Covid-19-reseguide

Resurser som hjälper dig att resa smart och säkert

Redo att resa? Kontrollera COVID-19 reserådgivning för din destination. (Finns endast på engelska.)

Vad du kan förvänta dig på flygplatsen

Flygplatser över hela världen implementerar nu nya funktioner och processer för att skydda dig och personalen på flygplatsen. På grund av de nya säkerhetsåtgärderna rekommenderar vi att du tar dig till flygplatsen tidigare än normalt.

Innan du reser bör du kontrollera vilka regler som gäller på ditt resmål. Kontrollera även uppdateringar för de flygplatser som du reser genom. Vi rekommenderar även att du läser de senaste uppdateringarna från Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO).

Social distansering och minskad kapacitet

Många flygplatser har implementerat ändringar för att göra det möjligt för resenärer och personal att undvika nära kontakt. Det kan till exempel röra sig om funktioner som kontaktlös incheckning och bagageavlämning, eller markeringar på golvet för social distansering. Många restauranger och affärer på flygplatserna har också stängts, medan andra är öppna men har infört åtgärder för social distansering och minskad kapacitet.

Hygien

Många flygplatser har infört striktare städrutiner och har placerat ut behållare med handdesinfektionsmedel. Du kan även ta med dig egna våtservetter så att du kan torka av stolar, bord och andra ytor som du kommer i kontakt med när du reser.

Personlig skyddsutrustning

Det kan hända att personalen på flygplatsen bär ansiktsmask och handskar, särskilt när det är svårt att följa rekommenderade åtgärder för social distansering. I vissa fall är det även ett krav att resenärerna använder ansiktsmask och handskar. Vi rekommenderar därför att du tar med dig en mask och handskar ifall de krävs på vägen.

Långsam ombordstigning och avstigning

Social distansering vid ombordstigning och avstigning innebär att det kan ta längre tid att gå på och av planet. Vi rekommenderar därför att du går till din gate tidigare än normalt och ser till att du har mer tid att ta dig dit du ska vid mellanlandningar och när du når ditt resmål.

Temperaturkontroller och ytterligare undersökningar

Vissa flygbolag och vissa resmåls myndigheter kräver att du genomgår temperaturkontroller och ytterligare undersökningar innan du stiger ombord. Syftet med dessa åtgärder är att minska spridningen av covid-19 och förenkla kontaktspårningen. Vi rekommenderar att du ger dig själv extra tid på flygplatsen för att följa eventuella nya krav.

Var den här informationen till hjälp? Lämna feedback