Covid-19-reseguide

Resurser som hjälper dig att resa smart och säkert

Redo att resa? Kontrollera COVID-19 reserådgivning för din destination. (Finns endast på engelska.)

Res säkert

Att resa innebär risker, särskilt under covid-19. Vi har ställt samman reseriktlinjer från hälsoorganisationer runt om i världen för att hjälpa dig att fatta rationella beslut och minska dina risker när du reser.

Listan är dock inte uttömmande och det kan finnas särskilda försiktighetsåtgärder som du bör vidta baserat på din personliga sjukdomshistorik. Tala med en sjukvårdsspecialist och använd pålitliga källor som Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) för att informera dig. Det är viktigt att du gör egna efterforskningar och själv bestämmer om det är rätt tid för dig att resa.

Tvätta händerna ofta

Du har hört det förr, men det tål att upprepas. Tvätta händerna ofta och noggrant i minst 20 sekunder med tvål och vatten. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt kan du använda handdesinfektionsmedel som innehåller minst 60 % alkohol. Undvik att röra vid dina ögon, näsa och mun med otvättade händer.

Använd en ansiktsmask

Tvätta händerna med ett alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller tvål och vatten innan du tar på dig masken. Se till att masken täcker mun och näsa och att det inte finns några öppningar mellan ditt ansikte och masken.

Undvik att röra vid masken när du har den på dig. Om du måste röra vid den bör du tvätta händerna med ett alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller tvål och vatten efteråt.

Rätt etikett för att hosta och nysa

Om du inte har mask på dig bör du nysa i armvecket eller använda en näsduk som du slänger direkt efter användning. Tvätta händerna med ett alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller tvål och vatten efter att du hostat eller nyst.

Social distansering

Håll ett avstånd på minst 2 meter mellan dig och andra omkring dig.

Undvik att resa om du inte känner dig frisk.

Om du har feber, hosta, svårt att andas, ont i halsen eller om ditt smak- eller luktsinne förändrats nyligen rekommenderar läkare att du inte reser någonstans. Om du blir sjuk under resans gång bör du vara kvar där du är och följa de lokala myndigheternas rekommendationer.

Ta med egen utrustning

Om du tar någon medicin rekommenderar läkare att du tar med dig tillräckligt för hela resan, att du låter medicinen vara kvar i ursprungsförpackningen med hel etikett och att du har med dig ett intyg.

Du kan ta med dig ett eget alkoholbaserat handdesinfektionsmedel (minst 60 % alkohol) och förvara det på ett lättillgängligt ställe. Men kom ihåg att vissa flygplatser och flygbolag har begränsningar för hur mycket vätska du får ha med dig.

Ta med en mask eller något annat att täcka ansiktet med på offentliga platser. Ta gärna med dig extra masker.

Ta med dig matvaror som håller länge och vattenflaskor i fall restauranger och affärer är stängda. Kom dock ihåg att vissa flygbolag har gränser för hur mycket mat och dryck du får ta med dig ombord.

Fortsätt att leta

Det finns mycket att tänka på, men förr eller senare kommer det att bli rätt tid att resa igen. När du känner dig redo hjälper vi dig gärna med att hitta nya spännande resmål.

Var den här informationen till hjälp? Lämna feedback