Hoppa till huvudsektionen
Början av huvudsektionen

Har du en fråga om eller funderingar över din integritet? Eller vill du utöva en rättighet du har?

Besök vår Kundtjänstportal, för mer information.
Du kan skicka en begäran om att få tillgång till eller uppdatera din information, stänga ditt konto eller radera dina data via vår portal. Vi kommer att se till att vårt dedikerade integritetsteam tar kontakt med dig omgående.

 

Personuppgiftspolicy

Senast uppdaterad: 28/05/2018

 

Introduktion

Expedia, Inc. (”MrJet”) respekterar din rätt till integritet och tar din integritet på allvar. MrJet har som mål att alltid skydda och säkra alla personuppgifter du ger oss. I denna Personuppgiftspolicy förklaras vilka vi är; hur vi samlar in, använder och delar dina personuppgifter; hur du kan hantera den information du ger oss och utöva din rättigheter till skydd för din integritet; och hur vi skyddar din information. Den här Personuppgiftspolicyn omfattar vår användning av eventuella personuppgifter som vi samlar in från dig via våra onlinetjänster, inklusive vår webbsida, vår app och våra API:er för onlinebokningar (dvs. onlinebokningsverktyg som används av våra partners) (”Onlinetjänster”), eller som du ger oss på något annat sätt (nedan kallat ”Tjänsterna”).

 

Vad gör MrJet?

MrJet erbjuder ett komplett utbud av reserelaterade tjänster för planering och bokning av resor. På våra lokala webbsidor kan kunder boka tillgängliga tjänster, t.ex. flyg, hotell, semesterboende, hyrbil, tåg, kryssningar, aktiviteter, inträde till sevärdheter och reseförsäkring samt ett urval av semesterpaket. Bokningar kan göras via våra Tjänster och på våra partners webbsidor. Vi erbjuder dig kundservice genom vår kundtjänst, som hjälper dig med eventuella frågor eller angelägenheter du har rörande din bokning.

 

Några viktiga saker du bör känna till beträffande hur vi använder din information:

  • Vi använder din information (och informationen om de som reser med dig) för att slutföra resebokningar.
  • Detta inkluderar att dela dina bokningsuppgifter med våra Leverantörer eller Fastighetsägare, så att de kan utföra din bokning.
  • Vi anlitar också andra tredjepartsleverantörer som tillhandahåller tjänster eller funktioner på våra vägnar.
  • Om du väljer att ta emot marknadsföringskommunikation informerar vi dig om eventuella specialerbjudanden som kan vara av intresse för dig. Du har möjlighet att när som helst avregistrera dig från marknadsföringskommunikation.
  • Du kan kontakta oss för att uppdatera eller få tillgång till din information via vår kundtjänstportal eller med hjälp av vår kontaktinformation i avsnittet Så här kontaktar du oss.
  • Vi använder information som cookies för att förbättra din upplevelse av Onlinetjänster; för att få tillgång till statistik som hjälper oss att förbättra våra Tjänster i allmänhet; och för att samla in information om resmål som är intressanta för dig, så att de annonser och erbjudanden som visas är relevantare för dig.
  • Emellanåt, och vanligtvis efter att du varit i kontakt med oss, kommer vi att be om feedback från dig för att vi ska kunna erbjuda så bra tjänster som möjligt.
  • Personuppgiftsansvarig för dina personuppgifter är Expedia, Inc. Om du använder våra Tjänster från platser utanför USA ska du vara medveten om att din information kan komma att överföras till, lagras på och på annat sätt behandlas på platser utanför ditt land eller din region, inklusive i USA, där våra servrar är belägna och vår centrala databas drivs. Du kan vara säker på att vi vidtar lämpliga åtgärder för att skydda din integritet och säkerhet.

Vi rekommenderar att du läser denna Personuppgiftspolicy i sin helhet, så att du håller dig fullständigt informerad. Om du emellertid bara är intresserad av ett särskilt avsnitt i denna Personuppgiftspolicy klickar du på relevant snabblänk i menyn.

Om du har några frågor eller funderingar över vår användning av dina personuppgifter ber vi dig kontakta oss via vår Kundtjänstportal, som du hittar i avsnittet ”Så här kontaktar du oss” längst ner i denna policy.

 

Externa länkar

Om någon del av våra Onlinetjänster länkar dig till andra webbsidor eller Appar omfattas inte dessa länkar av denna Personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar därför att du läser igenom de personuppgiftspolicyer som publiceras på dessa andra webbsidor så att du förstår deras förfaranden för insamling, användning och utlämnande av personuppgifter.

 

Vilka personuppgifter samlar vi in, och varför?

De personuppgifter som vi kan komma att samla in om dig hamnar generellt i någon av följande kategorier:

 

  • Information som du lämnar direkt till oss
  • Vi kan komma att be dig lämna personuppgifter direkt till oss. Till exempel kan vi be dig uppge dina kontaktuppgifter, såsom fullständigt namn, telefonnummer, e-postadress och födelsedatum om det behövs, för att det ska vara möjligt att:

     

    • genomföra din resebokning
    • skapa eller registrera ett konto hos oss
    • tillhandahålla de tjänster och den information du begär, till exempel uppgifter om din bokning
    • tillhandahålla ett telefonnummer till en kontaktperson vid nödfall för dig
    • uppdatera information för flygbonusprogram eller andra lojalitetsprogram
    • skapa en prenumeration åt dig på vår marknadsföringskommunikation
    • skicka förfrågningar till oss.

     

    För att kunna göra betalningar måste du också lämna faktureringsuppgifter (t.ex. kreditkortsnummer, kortinnehavarens namn och utgångsdatum).

    Du kan också behöva lämna information om eventuella andra resenärer i din bokning, dina preferenser för marknadsföring och ytterligare information om du deltar i en undersökning eller tävling. När du skapar ett konto ska du ange ett inloggningsnamn/medlems-ID och ett lösenord.

    Dina personuppgifter kan också vara kopplade till Cookies för att möjliggöra korrekt drift av våra Onlinetjänster, lagra dina sökningar efter resor på våra Onlinetjänster och samla in information om hur du använder våra Onlinetjänster. Mer information finns i vår Cookiepolicy.

    Om du är en anställd med ett företagskonto, en leverantör eller någon annan typ av affärspartner, såsom Fastighetsägare, Fastighetsförvaltare eller resebyrå, kan övrig information som samlas in inkludera uppgifter om arbetsgivare, arbetsgivarnummer eller andra relevanta uppgifter.

     

  • Särskilda kategorier av personuppgifter
  • Några typer av personuppgifter, t.ex. vissa identifikationsnummer som utfärdats av myndigheter, uppgifter om religion, hälsa och sexualitet, anses vara känsliga och kräver ytterligare skydd enligt tillämpliga lagar. Vi samlar endast in känsliga personuppgifter under begränsade omständigheter. Här följer några exempel på den här typen av information:

  • Hälsorelaterad information kan behövas för att tillhandahålla lämpligt reseboende samt för att tillgodose krav på handikappanpassning eller hjälpmedel.
  • Identifikationsnummer som utfärdats av myndigheter, t.ex. nummer på pass eller körkort, kan krävas för flygbiljetter, hyrbil eller andra resebokningar.
  • Du kan lämna övrig information efter eget val, som kan inbegripa eller antyda information som religion, hälsa eller andra uppgifter, t.ex. kostbehov.
  •  

  • Information som frivilligt lämnats om dina medresenärer
  • När du gör en bokning åt någon annan via våra Onlinetjänster kommer vi att begära personuppgifter och uppgifter om reseönskemål angående denna person. Du ska inhämta samtycke från eventuella andra personer innan du uppger deras personuppgifter och reseönskemål för oss. Information om din medresenär kan endast visas och ändras via ditt konto. Om dina medresenärer vill ändra eller ta bort sin information kan de kontakta oss direkt med hjälp av kontaktinformationen längst ner i denna Personuppgiftspolicy.

     

  • Information som vi samlar in automatiskt
  • När du besöker oss på våra Onlinetjänster kan vi komma att samla in viss information automatiskt från din enhet. I vissa länder, vilket inkluderar länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, kan denna information betraktas som personuppgifter enligt tillämplig dataskyddslagstiftning.

    Mer specifikt kan den information som vi samlar in automatiskt inkludera information som din IP-adress, enhetstyp, unikt enhetsidentifieringsnummer, webbläsartyp (till exempel Firefox, Safari eller Internet Explorer), internetleverantör (ISP), operativsystem och mobiloperatör. För webbsideanvändare samlas också uppgifter in om eventuella refererande webbsidor eller utgångssidor samt om geografisk position (t.ex. platser på lands- eller stadsnivå).

    Vi kan även samla in annan teknisk information, till exempel om hur din enhet har interagerat med våra Onlinetjänster, vilket inkluderar vilka sidor du har besökt och vilka länkar du har klickat på, dvs. resor som visats samt tid och datum för dessa.

    Genom att samla in denna information kan vi få en bättre förståelse för vilka besökare som kommer till våra Onlinetjänster, var de kommer ifrån och vilket innehåll på våra Onlinetjänster som är av intresse för dem. Vi använder denna information för interna analysändamål samt för att förbättra våra Onlinetjänsters kvalitet och relevans för våra besökare, till exempel genom att anpassa din användarupplevelse, skräddarsy dina sökningar och visa annonser som kan vara av intresse för dig. Vi använder även denna automatiskt insamlade information för att förhindra och upptäcka bedrägeri.

    En del av denna information kan komma att samlas in med hjälp av cookies och liknande spårningsteknik enligt vad som förklaras vidare under rubriken ”Cookies och liknande spårningsteknik”.

     

  • Information som vi samlar in när du använder Appar
  • När du använder någon av dina appar på en smarttelefon, surfplatta eller andra plattformar (gemensamt kallade ”App”, ”Appen”, ”Appar” eller ”Apparna” enligt vad som passar) samlar vi även in följande:

    Vi samlar in information om funktionaliteten hos de Appar som du har tillgång till och använder. Därigenom blir det möjligt för oss att identifiera de områden av Apparna som är av intresse för våra kunder, så att vi kan justera och göra fortlöpande förbättringar av Apparna.

    Varje App skickar också enhetens unika identifierare (UDI, Unique Device Identifier) till oss, vilket är en sekvens av siffror eller bokstäver som är unik för din enhet. Vi använder endast denna när respektive App öppnas för första gången, så att vi kan bekräfta till våra annonsnätverk antalet nedladdningar som är resultat av klick på respektive webbannons och andra marknadsföringsverktyg. När en e-postadress uppges associerar vi den med din nuvarande unika enhetsidentifierare eller ditt nuvarande cookie-ID för att ge en smidig upplevelse på alla dina enheter.

    När du använder en Apps funktion ”Hitta hotell nära din nuvarande plats” eller liknande funktioner som föreslår relevant innehåll baserat på position, använder vi information om din nuvarande plats – som lämnas av din enhet med hjälp av GPS eller liknande teknik – för att visa relevant innehåll. Vi samlar inte in platsdata, såvida inte du använder en platsbaserad funktion, och du kan när som helst stänga av insamling av platsdata via menyn för telefoninställningar.

    Varje App skickar även information till oss om felmeddelanden om den skulle krascha eller hänga sig. Detta ger oss möjlighet att undersöka felet och förbättra Appens stabilitet i framtida uppdateringar. I dessa felmeddelanden ingår information om mobilens typ och version, dess unika enhetsidentifierare, vilken funktion som användes, Appens status och vid vilken tidpunkt felet inträffade. Vi använder inte denna information för något annat syfte än att undersöka och åtgärda felet. Vi kan komma att använda denna information för att undersöka och avhjälpa felet samt för att hjälpa dig slutföra en bokning som påverkats.

    Du har alltid möjlighet att kontrollera vilken information en App skickar till oss. Du kan utöva denna kontroll antingen genom att ändra respektive Apps inställningar i dess inställningsmeny eller genom att ändra mobilens inställningar. Alternativt kan du radera Appen helt från din enhet och använda våra tjänster genom vår webbsida.

     

  • Information som vi inhämtar från tredjepartskällor
  • Med jämna mellanrum kan vi även komma att, med lagliga medel, inhämta personuppgifter om dig från samarbetspartners, affärspartners och andra oberoende tredjepartskällor och lägga till dessa i vår kontoinformation. Exempel på information som vi kan få tillgång till är uppdaterad kontaktinformation, såsom e-postadress, samt köphistorik och demografisk information.

     

  • Information som vi samlar in när du kommunicerar med oss med hjälp av följande metoder
  • Sociala medier: Om du använder någon av våra funktioner för sociala medier på våra Onlinetjänster eller på annat sätt genom en leverantör av ett socialt medium kan vi få tillgång till information om dig via leverantören i fråga i enlighet med leverantörens personuppgiftspolicy. Vi erbjuder till exempel alternativet att registrera sig på vår webbsida via funktionen ”Koppla till Facebook”, som ger dig möjlighet att registrera dig på vår webbsida med ditt Facebook-konto utan att behöva ange den obligatoriska informationen manuellt på vår webbsida.

    Om du använder en funktion på ett socialt medium och har valt att inkludera information på ditt konto hos det sociala mediet, kan vi få tillgång till informationen om dig, såsom ditt namn, din profilbild, ditt kön, din födelsedag, din e-postadress, din hemstad eller region och annan information som du har valt att göra tillgänglig. Med förbehåll för dina sekretessinställningar använder vi information som du lämnat till en leverantör av ett socialt medium beträffande dina respektive platser (”Platsdata”) för att förse dig med relevant innehåll. Vi lagrar inte och använder inte data som är relaterade till de vänner du är ansluten till på sociala medier.

    Vi kan också få tillgång till information från leverantörer av sociala medier om din användning av Appar som vi genomför på deras webbsidor. Därför uppmanar vi dig att granska personuppgiftspolicyn från respektive leverantör av de sociala medier som du använder.

    Övervakning och inspelning av samtal: Samtal till och från vår kundtjänst kan spelas in eller övervakas för att göra kvalitetskontroller, analys, för att skydda oss i händelse av en rättstvist och för att utbilda personalen. Inspelningar av samtal kommer att lagras i enlighet med denna Personuppgiftspolicy. Alla personuppgifter som erhålls från dig under samtalet behandlas i enlighet med bestämmelserna i denna Personuppgiftspolicy.

    Övrig onlinekommunikation: Alla interaktioner som du har med oss via våra Onlinetjänster, t.ex. chatt, kommer att registreras och övervakas för kvalitetskontrolländamål, för att skydda oss i händelse av en rättstvist och för att utbilda personalen. Den här informationen kommer att behandlas och lagras i enlighet med denna Personuppgiftspolicy.

     

  • Cookies och liknande spårningsteknik
  • Vi använder cookies och liknande spårningsteknik (gemensamt kallat ”Cookies”) för att samla in och använda personuppgifter om dig, bland annat som underlag för intressebaserad annonsering. Läs vår cookiepolicy för mer information om vilka typer av Cookies vi och våra leverantörer använder, varför vi använder dem och hur du kan kontrollera Cookies. Vi kan komma att kombinera den information du lämnar till oss med information om dina transaktioner och information vi mottar om dig från tredjeparter som utför tjänster på våra vägnar. Den information som tas emot via Cookies och liknande teknik kan göra det möjligt för oss att korsspåra enheter och användares klickströmsdata som associeras med relevanta Cookies.

    I allmänhet använder vi de personuppgifter som vi samlat in från dig endast för de ändamål som beskrivs i denna Personuppgiftspolicy, eller för ändamål som vi förklarar för dig vid det tillfälle då vi samlar in personuppgifter om dig.

     

    Vem delar vi dina personuppgifter med?

    Vi kan komma att lämna ut dina personuppgifter till följande kategorier av mottagare:

  • Våra koncernföretag kommer ibland att dela dina personuppgifter med våra företag inom Expedia Group-familjen, som står listade på expediagroup.com. När vi delar denna information kan vi, med samtycke från dig när så krävs enligt lag, förse dig med reserelaterad och övrig information om produkter och tjänster som vi tror kan vara intressanta för dig. Vidare kan vi, om du gör en förfrågan om att boka semesterbostad genom ett annat varumärke inom Expedia Group (t.ex. HomeAway), komma att dela med oss av information om dina tidigare resor och vilken statusnivå du har hos en viss verksamhet inom Expedia Group (men inga andra uppgifter) till ägaren av semesterboendet för att ytterligare underbygga dennas godkännande av din vistelse. I den utsträckning vårt moderbolag eller våra koncernbolag har tillgång till information om dig kommer de att behandla den minst lika restriktivt som vi gör enligt de villkor som anges i denna Personuppgiftspolicy. De kommer också att rätta sig efter tillämpliga lagar som reglerar överföring av marknadsföringskommunikation, och i varje e-postmeddelande med kommersiellt innehåll som de skickar dig åtminstone erbjuda möjligheten att välja att inte ta emot fler sådana e-postmeddelanden i framtiden.
  • Tredjepartstjänsteleverantörer kan tillhandahålla databehandlingstjänster åt oss (till exempel för att ge stöd för leverans av, tillhandahålla funktioner på eller bidra till att förbättra säkerheten för våra Onlinetjänster), eller på annat sätt behandla personuppgifter för ändamål som bearbetning av kreditkortstransaktioner, företagsanalys, kundservice, marknadsföring, distribution av undersökningar eller lotteriprogram, för att underlätta leverans av onlineannonsering skräddarsydd efter dina intressen och för att förebygga bedrägerier. I de fall tredjepartstjänsteleverantörer har tillgång till uppgifter om dig samlar de bara in den information som behövs för att de ska kunna utföra sina uppgifter. De har inte tillåtelse att dela eller använda informationen för något annat ändamål.
  • Affärspartnersär utomstående företag med vilka vi tillsammans kan komma att erbjuda produkter eller tjänster, eller vilkas produkter eller tjänster kan komma att erbjudas på våra Onlinetjänster. Du ser när en utomstående affärspartner är involverad i en produkt eller tjänst du har efterfrågat eftersom affärspartnerns namn då visas tillsammans med vårt. Om du väljer att använda dessa valfria tjänster kan vi ibland komma att dela med oss av information om dig, inklusive dina personuppgifter, med dessa samarbetspartners. Ett exempel på en affärspartner kan vara ett lojalitetsprogram från tredje part som du tjänar poäng till genom en bokning.
  • Reseleverantörer är till exempel hotell, flygbolag, biluthyrningsföretag, reseförsäkringsbolag, Fastighetsägare och, i förekommande fall, aktivitetsleverantörer, järnvägsbolag och kryssningsrederier som levererar de resetjänster du har bokat. Alla tjänster som tillhandahålls av tredjepartsleverantörer beskrivs som sådana. Observera att dessa leverantörer även kan kontakta dig vid behov för att få ytterligare information om dig, förenkla din resebokning eller svara på ett omdöme som du kan ha skickat in i enlighet med deras egna oberoende personuppgiftspolicy. Emellanåt delar vi anonyma omdömen med våra hotelleverantörer. Vid sådana tillfällen delar vi inte ditt namn eller dina kontaktuppgifter, såvida inte du uttryckligen har meddelat oss att vi får göra det. Vi har inget ansvar för om hotellet räknar ut vem du är baserat på innehållet i ditt omdöme och kontaktar dig direkt.
  • Leverantörer av sociala medier: När du använder vissa funktioner för sociala medier genom våra Onlinetjänster delar du information med leverantören av respektive socialt medium (t.ex. Facebook). Den information du delar regleras av det sociala mediets personuppgiftspolicy (inklusive eventuella uppgifter som vi kan ha tillgång till genom leverantören av det sociala mediet). Leverantörer av sociala medier ska informera dig om hur du kan ändra dina sekretessinställningar på sin webbsida.
  • Om du kopplar ditt MrJet-konto till en leverantör av ett socialt medium (till exempel genom ”Koppla till Facebook”) kan vi komma att göra information som hänför sig till din användning av våra tjänster tillgängligt på den leverantörens plattform, till exempel våra poäng- och lojalitetsprogram eller de omdömen du lägger ut på våra Onlinetjänster. Sådan information kan också komma att visas på det sociala mediets webbsidor eller tjänster. Information som görs tillgänglig på det sociala mediets plattform tillskrivs det konto på det sociala mediet som du har kopplat till ditt MrJet-konto.

    Du kan välja att inaktivera automatisk publicering av sådan information på det sociala mediet genom att redigera dina sekretessinställningar för leverantören av det sociala mediet. Vi kommer inte att ge andra leverantörer av sociala medier tillgång till ditt MrJet-kontonummer eller dina personuppgifter. Om du kopplar ditt MrJet-konto till en leverantör av ett socialt medium kan vi även komma att dela ditt användarnamn och din profilbild från det sociala mediet med andra MrJet-medlemmar. Du kan välja att inaktivera delning av sådan information genom att redigera dina sekretessinställningar på det sociala mediets webbsida.

     

  • Behörig brottsbekämpande myndighet, statlig tillsynsmyndighet, domstol eller annan tredjepart där vi anser att utlämnande av information är nödvändigt (i) av hänsyn till tillämplig lag eller tillämpliga bestämmelser, (ii) för att fastställa, utöva eller försvara våra rättigheter, eller (iii) för att skydda dina eller någon annan persons intressen.
  • När vi anser att det är lämpligt att utreda, förebygga eller vidta åtgärder gällande olagliga eller misstänkt olagliga aktiviteter; för att skydda och försvara vårt företags eller webbsidans rättigheter, egendom eller säkerhet, våra kunder eller andra; och i samband med våra Användarvillkor och andra avtal.
  • I samband med en företagstransaktion, såsom vid försäljning av ett dotterbolag eller en verksamhet, fusion, konsolidering, försäljning av egendom eller vid den osannolika händelsen att vårt företag går i konkurs. Vid eventuellt företagsförvärv informerar vi köparen om att denna endast får använda dina personuppgifter för de ändamål som beskrivs i denna Personuppgiftspolicy.
  • Andra personer då du har godkäntatt informationen delas.
  • Vi kan inte lista varje specifik mottagare i denna Personuppgiftspolicy på grund av mängden mottagare och den frekvens med vilken denna information ändras. Mottagarkategorierna redogörs för mer ingående i underparagraferna ovan i detta avsnitt. Några exempel är reseleverantörer, som hotell, flygbolag, biluthyrningsföretag och aktivitetsleverantörer, som gör det möjligt för oss att leverera de tjänster du har bokat. Om du har några frågor om hur uppgifter delas med tredje part kontaktar du oss med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.

    Ibland kan vi komma att dela aggregerad eller anonym information med tredje parter, inklusive annonsörer och investerare. Till exempel kan vi meddela våra annonsörer hur många besökare vår webbsida tar emot, eller vilka de populäraste hotellen och semesterresmålen är. Denna information innehåller inga personuppgifter, och används för att utveckla innehåll och tjänster som vi hoppas är av intresse för våra användare.

     

    Hur använder vi information om dig?

    Våra rättsliga grunder för behandling av personuppgifter (gäller endast EES-besökare)

    Om du är en besökare från Europeiska ekonomiska samarbetsområdet beror vår rättsliga grund för insamling och användning av de personuppgifter som beskrivs i denna Personuppgiftspolicy på vilken typ av personuppgifter det rör sig om och det specifika sammanhang i vilket vi samlar in dem.

    Normalt samlar vi bara in personuppgifter från dig (i) i de fall där vi behöver personuppgifterna för att fullfölja ett avtal med dig, (ii) när behandlingen av personuppgifterna grundar sig på våra berättigade intressen och inte åsidosätter dina rättigheter, eller (iii) när vi har fått ditt samtycke till att göra det. I vissa fall kommer vi att ha en lagstadgad skyldighet att samla in personuppgifter från dig, till exempel när det är nödvändigt att använda din transaktionshistorik för att kunna slutföra våra finansiella och skattemässiga åtaganden enligt lag.

    Om vi ber dig att lämna personuppgifter för att vi ska kunna uppfylla en rättslig förpliktelse krav eller fullfölja ett avtal med dig kommer vi att klargöra det vid tillfället i fråga, och upplysa dig om det är obligatoriskt eller inte att du lämnar dina personuppgifter till oss (samt om möjliga konsekvenser om du inte lämnar dina personuppgifter).

    Om vi samlar in och använder dina personuppgifter med stöd av våra berättigade intressen (eller tredjeparts berättigade intressen) kommer detta intresse normalt utgöras av att driva vår plattform och kommunicera med dig enligt vad som är nödvändigt för att vi ska kunna tillhandahålla våra tjänster åt dig, för säkerhetsverifiering när du kontaktar oss och för vårt berättigade kommersiella intresse, till exempel när vi besvarar dina frågor, för att förbättra vår plattform, för att bedriva marknadsföring eller i syfte att upptäcka eller förhindra olaglig verksamhet. Vi kan även ha andra berättigade intressen, och vid behov kommer vi att klargöra för dig vid tillfället i fråga vad dessa berättigade intressena är.

    Hur avgör vi vad våra berättigade affärsintressen utgörs av?

    Vi gör en bedömning för att säkerställa följande:
    (i) Vårt intresse av att använda dina uppgifter är berättigat (dvs. vi har ett uttalat affärsbehov).
    (ii) Affärsbehovet inskränker inte generellt din rätt till integritet.

    När vi gör denna bedömning uppskattar vi den potentiella inverkan en specifik användning av uppgifterna kan ha på dig som kund, och väger sedan detta mot våra egna affärsbehov för att säkerställa att vi får balansen rätt. Vi tillämpar också en rad säkerhetsåtgärder för att minimera eventuella risker.

    Exempelvis betraktar vi insamling av våra kunders preferenser för marknadsföring under en bokning som ett berättigat affärsintresse att ha i egenskap av e-handelsföretag. Vi har uppfattningen att detta inte på ett otillbörligt sätt påverkar din integritet, eftersom det förefaller sannolikt att du är intresserad av att få reda på utvecklingen av våra produkter och tjänster. För att skydda din integritet garanterar vi dock att du när som helst kan välja att avsluta prenumerationen på denna marknadsföringskommunikation från ditt konto, i själva e-postmeddelandet eller genom kundtjänst.

     

    I enlighet med de rättsliga grunderna ovan använder vi den information vi samlar in för att

    • genomföra de transaktioner du gör, som att boka ett hotell
    • förse dig med resebekräftelser och viktiga reseuppdateringar för din kommande resa (via e-post, SMS och/eller push-meddelanden)
    • verifiera din identitet i syfte att förebygga bedrägerier
    • hantera ditt konto, inklusive för att bearbeta betalningar
    • kommunicera med dig i allmänhet, i synnerhet om någonting ändrats i din bokning
    • tillhandahålla kundtjänster relaterade till din bokning eller för att svara på förfrågningar du gör
    • mäta intresse för, och förbättra våra produkter, tjänster och webbsidefunktioner
    • meddela dig om specialerbjudanden, kuponger, lotterier samt reserelaterade produkter och tjänster som kan vara av intresse för dig. Du kan få dessa via e-post, SMS, push-meddelanden, post eller annonser på webbsidor från tredje part, bland annat på sociala medier.
    • i övrigt anpassa din upplevelse av den här webbsidan eller Appen
    • belöna dig som del av eventuella poäng- och bonusprogram du valt att delta i (oavsett om detta är vårt program eller en tredjeparts)
    • inhämta information från dig, inklusive genom feedback du ger eller enkätundersökningar du fyller i
    • genomföra statistisk analys om användningen av vår webbsida samt våra Appar och de tjänster vi erbjuder för att förbättra varje aspekt av vad vi gör
    • skydda våra rättigheter som företag, inklusive våra immateriella rättigheter till exempel
    • lösa tvister, samla in avgifter eller felsöka problem
    • förhindra potentiellt förbjuden eller olaglig verksamhet
    • genomdriva våra Användarvillkor och andra avtal
    • i övrigt utföra de åtgärder som beskrivs för dig vid tidpunkten för insamlandet av informationen.

     

    Om du har några frågor om vår insamling och användning av dina personuppgifter, eller behöver ytterligare information om den rättsliga grund som detta görs enligt, kontaktar du oss med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.

    Hur skyddar vi dina personuppgifter?

    Vi vill att du ska känna dig trygg med att använda våra Onlinetjänster för dina resebokningar, och det är viktigt för oss att skydda den information vi samlar in. Inga Onlinetjänster kan garantera absolut säkerhet, men vi har genomfört lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda de personuppgifter om dig som vi samlar in och behandlar. Till exempel krypterar vi överföringen av dina känsliga personuppgifter mellan ditt och vårt system, och vi använder oss av brandväggar och säkerhetssystem som upptäcker inkräktare för att hjälpa till att förebygga att obehöriga personer får tillgång till din information. Dessutom är det endast auktoriserad personal som har tillgång till personuppgifter, och de får endast använda personuppgifterna för tillåtna affärsfunktioner.

     

    Internationella dataöverföringar

    Dina personuppgifter kan komma att överföras till, och behandlas i, andra länder än det land du är bosatt i och länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Dessa länder kan ha dataskyddslagstiftning som skiljer sig från den dataskyddslagstiftning som gäller i ditt land (och som i vissa fall inte ger skydd för personuppgifter i lika stor utsträckning som i ditt land).

    Servrarna för våra Onlinetjänster finns i USA, medan våra koncernbolag och tredjepartstjänsteleverantörer bedriver verksamhet runt om i världen. Det betyder att när vi samlar in dina personuppgifter kan vi komma att behandla dem i något av de länderna.

    Vi har vidtagit lämpliga skyddsåtgärder för att kräva att dina personuppgifter förblir skyddade i enlighet med denna Personuppgiftspolicy när de överförs till länder utanför EES. Överföringar av personuppgifter mellan våra koncernföretag regleras av vårt koncernavtal, som omfattar strikta villkor för överföring av personuppgifter och som godkänts av Europeiska kommissionen enligt dess standardavtalsklausuler. Enligt vårt koncernavtal är alla våra koncernföretag skyldiga att skydda personuppgifter från EES som de behandlar, i enlighet med EU:s dataskyddslagstiftning.

    Vi ser till att de av våra tredjepartstjänsteleverantörer som personuppgifter överförs till tillämpar lämpliga skyddsåtgärder för att dina personuppgifter ska hållas skyddade. Adekvata skyddsmekanismer kan innebära (i) att vara baserad i ett land som bedöms ge adekvat skydd för personuppgifter, det vill säga att tredjepartsleverantören är baserad i ett land som Europeiska kommissionen har bedömt vara ”adekvat” eftersom dess dataskyddsnormer liknar Europeiska unionens, (ii) att tredjepartsleverantören efterlever Europeiska kommissionens standardavtalsklausuler för överföring av personuppgifter, eller (iii) att tredjepartsleverantören har certifierats i enlighet med Privacy Shield-ramverket mellan EU och USA och mellan Schweiz och USA.

     

    Datalagring under en förutbestämd tid

    Vi behåller de personuppgifter som vi samlar in från dig i de fall då vi har ett kontinuerligt berättigat affärsbehov att göra det (till exempel för att tillhandahålla dig med en tjänst som du har begärt, eller för att uppfylla tillämpliga rättsliga, skattemässiga eller redovisningsmässiga förpliktelser).

    När vi inte har något kontinuerligt berättigat affärsbehov att behandla dina personuppgifter kommer vi antingen att radera eller anonymisera uppgifterna. Om detta inte är möjligt (till exempel för att dina personuppgifter har lagrats i säkerhetskopieringsarkiv) kommer vi att lagra dina personuppgifter på ett säkert sätt och isolera dem från ytterligare behandling tills det är möjligt att ta bort dem.

    Om vi avser att använda dina personuppgifter för analytiska ändamål eller trendanalys över längre perioder kommer vi att anonymisera eller aggregera dina uppgifter.

     

    Dina rättigheter i samband med behandlingen av din information

    Du får tillgång till eller kan uppdatera dina kontaktuppgifter på ditt Konto i våra Onlinetjänster. Du kan när som helst inaktivera ditt konto, antingen genom att kontakta oss via kundtjänstportalen som anges nedan. Efter att du har inaktiverat ditt konto kommer du inte att kunna logga in eller få tillgång till dina personuppgifter. Du kan emellertid när som helst öppna ett nytt konto. Om du vill få dina personuppgifter borttagna kontaktar du oss genom att klicka på länken till vår kundtjänstportal längst ned i denna Personuppgiftspolicy.

    Om du vill kontakta oss angående personuppgifter som inte visas på ditt konto kan du göra det med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.

     

    Dina dataskyddsrättigheter [EES-medborgare]

    Om du är bosatt i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har du följande dataskyddsrättigheter:

    • Om du vill få tillgång till, rätta eller uppdatera dina personuppgifter, eller begära att få dina personuppgifter raderade, kan du göra detta när som helst genom att kontakta oss via kundtjänstportalen eller med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.
    • Om du begär tillgång till dina personuppgifter kommer vi att bekräfta om vi innehar information om dig och förse dig med en kopia av denna samt förklara hur vi behandlar din information och varför, hur länge vi lagrar den och dina rättigheter i samband med informationen.
    • Om du begär att få dina personuppgifter borttagna kommer vi att radera dem. Observera att vi måste behålla all information som vi behöver för att kunna uppfylla våra lagstadgade skyldigheter eller för att fastställa, göra gällande eller försvara rättsliga anspråk.
    • Du kan göra invändningar mot behandlingen av dina personuppgifter, be oss att begränsa behandlingen av dina personuppgifter eller begära att få ut alla dina personuppgifter från en tjänst i. Du kan utöva dessa rättigheter genom att kontakta oss via vår kundtjänstportal eller med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.
    • Du har rätt att när som helst avregistrera dig från marknadsföringskommunikation som vi skickar till dig. Du kan utöva denna rättighet genom att klicka på länken för att avsluta prenumerationen eller avregistrera dig i de e-postmeddelanden med marknadsföringsinnehåll som vi skickar till dig.
    • På liknande sätt gäller att om vi har samlat in och behandlat dina personuppgifter baserat på ditt samtycke, kan du när som helst återkalla ditt samtycke. Om du återkallar ditt samtycke påverkar inte detta lagenligheten av behandlingen av personuppgifter som vi utförde innan du återkallade ditt samtycke. Det påverkar inte heller behandling av dina personuppgifter som görs på andra rättsliga grunder än samtycke.
    • Du har rätt att framföra klagomål till dataskyddsmyndigheter om vår insamling och användning av dina personuppgifter. Kontakta din lokala dataskyddsmyndighet för mer information. Kontaktuppgifter för dataskyddsmyndigheter i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Schweiz och vissa icke-europeiska länder (inklusive USA och Kanada) finnshär verfügbar. 

    Du skickar enklast din förfrågan till oss via vår Kundtjänstportal, som du hittar i avsnittet ”Så här kontaktar du oss” längst ner i denna Personuppgiftspolicy.

    Vi svarar på alla förfrågningar vi mottar från personer som vill utöva sina dataskyddsrättigheter i enlighet med tillämplig dataskyddslagstiftning.

     

    Visning av skräddarsydd annonsering

    Uppgifter som samlas in av denna webbsida för att relevant annonsering ska visas för dig:. Vi arbetar ständigt med att förse dig med relevant innehåll och information. För att göra det kan vi komma att, via cookies och annan teknik, samla in information om dina reserelaterade sökningar, till exempel om du letar efter flyg eller hotell. Vi använder den här informationen tillsammans med annan information vi har samlat in om dig för att relevantare annonser ska visas för dig på vår webbsida, på internet och på andra enheter som du använder. Om du till exempel söker efter en bostad i London på denna webbsida kan en annons för ett resepaket till London visas för dig på den här webbsidan eller någon annan webbsida du besöker.

    Observera att vi inte kombinerar information vi samlar in om dina reserelaterade sökningar på den här webbsidan med personuppgifter (till exempel e-postadress) för att visa annonser för dig på andra webbsidor. Vi delar inte heller dina personuppgifter med tredje part för att de ska kunna visa annonser för dig. Du kan välja att inte få skräddarsydd onlineannonsering på andra webbsidor baserad på dina reserelaterade sökningar på den här webbsidan, och lära dig mer om hur du avregistrerar dig från att din information används för skräddarsydd annonsering med hjälp av någon av följande medel:

    Bitte beachten Sie, dass wir die Daten, die wir über Ihre reisebezogenen Suchvorgänge auf dieser Website erheben, nicht mit personenbezogenen Daten (wie der E-Mail-Adresse) kombinieren, um für Sie Werbeanzeigen über andere Websites hinweg bereitzustellen. Wir geben Ihre personenbezogenen Daten auch nicht an Dritte weiter, damit diese Werbeanzeigen für Sie bereitstellen können. Sie können entscheiden, dass auf anderen Websites keine gezielte Werbung auf der Grundlage Ihrer reisebezogenen Suchvorgänge angezeigt werden soll. Mehr darüber, wie Sie sich von der Verwendung Ihrer Daten für die Zwecke der Anzeige gezielter Werbung abmelden, erfahren Sie auf den folgenden Websites:

     

     

    Observera att om du väljer att inte få skräddarsydda annonser kommer onlineannonser fortfarande att visas för dig, men innehållet i dem blir mer allmänt och mindre relevant för dig.

    Uppgifter som samlas in av affärspartners och annonsnätverk för att relevanta annonser ska visas för dig:.De annonser du ser på denna webbsida tillhandahålls av oss eller våra tjänsteleverantörer. Men vi tillåter även tredjeparter att samla in information om din onlineaktivitet genom cookies och andra tekniker. Dessa tredjeparter omfattar (1) affärspartners, som samlar in information när du visar eller interagerar med någon av deras annonser på våra webbsidor, och (2) annonseringsnätverk, som samlar in information om dina intressen när du visar eller interagerar med någon av de annonser de placerar på många olika webbsidor på internet. Den information som samlas in av dessa tredjeparter används för att göra förutsägelser om dina egenskaper, intressen eller preferenser och för att visa annonser på våra webbsidor och på internet i övrigt som skräddarsys efter vad du verkar vara intresserad av. Vi tillåter inte dessa tredjeparter att samla in dina personuppgifter (t.ex. e-postadress) på vår webbsida, och vi delar inte heller någonting av dina personuppgifter med dem.

    Observera att vi inte har tillgång till eller kontroll över cookies eller annan teknik som dessa tredjeparter kan använda för att samla in information om dina intressen, och dessa tredjeparters rutiner för insamling av information omfattas inte av denna Personuppgiftspolicy. Några av dessa företag är medlemmar i Network Advertising Initiative, där du på ett och samma ställe kan välja bort målinriktade annonser från medlemsföretag. Klicka här och här för mer information.

    Data som samlats in av företag som driver cookiebaserade utbyten för att relevanta annonserska visas för dig. I likhet med andra företag med verksamhet online deltar vi i cookiebaserade utbyten där anonym information samlas in om dina surfvanor via cookies och andra tekniker, och sedan delas upp i olika intresseområden (t.ex. resor). Dessa intresseområden delas sedan med tredjeparter, vilket omfattar annonsörer och annonsnätverk, så att de kan skräddarsy annonser om sådant du verkar vara intresserad av. Vi delar inte personuppgifter (t.ex. din e-postadress) med dessa företag, och vi tillåter inte dessa företag att samla in någon sådan information om dig på vår webbsida. Klicka här om du vill veta mer om cookiebaserade utbyten, inklusive hur man får tillgång till information om intresseområden associerade med cookies på sin dator, och hur man kan avböja deltagande i dessa program.

    DNT-signaler och liknande mekanismer: . Vissa webbläsare kan skicka ”spåra inte”-signaler till webbsidor som webbläsaren kommunicerar med. På grund av att olika webbläsare inkorporerar och aktiverar den här funktionen på olika sätt, är det ibland otydligt om användare avser att skicka signalerna eller ens är medvetna om dem. Den ledande organisation som anger standarder för internetanvändning arbetar på en lösning av problemet, och fattar för närvarande beslut om hur webbsidor bör agera när dessa signaler tas emot. För närvarande vidtar vi inte några åtgärder angående dessa signaler. Om och när en slutgiltig standard upprättas och godkänns kommer vi att omvärdera hur vi svarar på dessa signaler.

     

    Ändringar i detta meddelande och hur du kontaktar oss

    Uppdateringar av denna Personuppgiftspolicy

    Ändringar i denna Personuppgiftspolicy kommer att göras när det krävs till följd av ändrade rättsliga, tekniska eller affärsmässiga omständigheter. När vi uppdaterar vår Personuppgiftspolicy vidtar vi lämpliga åtgärder för att informera dig, där betydelsen av förändringarna beaktas. Vi kommer att inhämta ditt samtycke vid väsentliga förändringar i Personuppgiftspolicyn när detta krävs enligt tillämplig dataskyddslagstiftning.

    Du ser när denna Personuppgiftspolicy senast uppdaterades på datumet för ”Senast uppdaterad” som visas högst upp i denna Personuppgiftspolicy.

    Kontakta oss via Kundtjänstportalen eller med hjälp av kontaktuppgifterna nedan om du har frågor om ändringar i denna Personuppgiftspolicy.

     

    Så här kontaktar du oss

    • Om du har några frågor eller funderingar över vår användning av dina personuppgifter ber vi dig kontakta oss via avsnittet för dataskyddsfrågor i vår kundtjänstportal här. .
    • Personuppgiftsansvarig för dina personuppgifter är Expedia, Inc., USA. Du kan kontakta dem med hjälp av ovanstående uppgifter och adressera meddelandet till ”Personuppgiftsansvarig: MrJet.”
    • Vår EU-företrädare är: WWTE Travel Ltd på Irland, som du kan kontakta via Kundtjänstportalenhär adresserat till ”Privacy Team: WWTE”.

     

    Tillbaka upp